Egy pont ilyen
napos őszi reggelen M barátnőmmel vágtunk át a Ha’ penny hídon, hogy a Liffey
másik oldalán igazi New York Bagelt együnk. Akkor még a sarkom álló Woolen
Mills a legnagyobb méter- és rövidárubolt volt egész Dublinban; ma már kávézó-
az idő megállíthatatlan. Ott a Lower Liffey Steet és az Abby Street sarkán lévő
étterem árkádban ettem először igazi fahéjas mazsolás bagel-t. Ezen felül még
mákosat kóstoltam krémsajttal és lazaccal, és az óta is, ez a kettő a
kedvencem.
Bevallom azelőtt
azt sem tudtam, hogy a bagel mi fán terem, de azonnal a kedvencem lett.
Írországban soha nem sütöttem, mivel minden sarki boltban be lehetett szerezni.
A tésztája sűrű és rágósabb, a külseje pedig fényes és puha. Itthon sokszor
megkívántam, de beszerezni annál nehezebb volt, ezért is adtam be a derekam és
megpróbálkoztam vele. Sokáig megrémisztett, hogy annyira macerásnak tűnt az elkészítése,
hiszen főzni és sütni is kell, a dagasztásról kelesztésről nem is beszélve. Már
az első alkalommal kellemesen csalódtam, mert kicsit sem volt ördöngös. Sokszor
készítem, de főleg ilyenkor ősszel krémlevesekhez.
Igazi New York
Bagel Recept
Hozzávalók:
500 g kenyérliszt
(a kedvencem Doves Farm)
5 g élesztő
20 g só
1 tk. barna cukor
2,5 dl víz
½ bögre mazsola
2 csapott tk.
fahéj
1 felvert tojás a
kenéshez
A cukrot feloldom
a vízben és hozzárakom az élesztőt és félreteszem. A lisztet átmozgatom kézzel
és a sót hozzáadom, majd elkevertem. A tésztát eldolgozom, és egy kicsit
dagasztom, közben hozzáadom a mazsolát és a fahéjat is; 1 órán át lefedett
tálban kelesztem. Ne feledjük, hogy ez a tészta sűrűbb és kicsit nehezebb lesz,
olyan, mint egy jó “erős” barna kenyér.
A tésztát kicsit
átnyomkodom, feldarabolom annyi részre amekkora bageleket szeretnék. Ebből a
mennyiségből 6-8 nagy és 10 mini bagel-t lehet készíteni. Ahhoz, hogy koszorúformát
kapjunk, először hosszúkásra kell kézzel nyújtanunk a tésztát majd ezek végét
összedolgozni. Ezután egy belisztezett vászonruhán pihentetem egy éjszakán
keresztül a hűtőben. Másnap reggel kiveszem a hűtőből és sütés előtt
szobahőmérsékletűre melegítem.
Közben egy
fazékban vizet forralok, és amikor már intenzíven forr, kicsit visszaveszek a
fokozaton, kettesével belerakom a bagel-eket. Azért kettesével, mert nekem
ennyi fér el kényelmesen a fazekamban. Nagyobb fazékkal akár több bagel-lel is
lehet próbálkozni. A bagel-ek mind a két oldalát megfőzöm egy kicsit, majd egy
rácson csöpögtetem és szárítom.
A tojást alaposan
felverem és a bagel-ek tetejét megkenem vele. Ezután sütőpapírra teszem és
előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig sütöm. Ha magában esszük akkor krémsajttal és mogyoróvajjal tálalom. Nagyon finom, nálunk általában
még aznap elfogy.
Óóóóóóóó! Szombaton kipróbálom, és ha mindenkinek ízlik, vasárnap is. :-) És milyen jó lesz kecskekrémsajttal Borinak hétfőn uzsira az iskolába...!
VálaszTörlés