Az Igazi Amerikai Almáspite Receptje

 









Itt a kért és várt recept. Pontosan ahogy mi készítjünk minden ősszel.

Hozzávalók 8 adagra

Pite tészta:

2 ½ csésze liszt /Tüskeszentpéteri Malom/

1 teáskanál só /tengeri/

1 1/2 rúd, jéghideg vaj, kockára vágva /kerrygold/

8 evőkanál jeges viz


Töltelék:

1 kg Granny Smith alma, magozva, szeletelve, hámozva

¾ csésze cukor /demerara vagy muscovado/

2 evőkanál liszt /Tüskeszentpéteri Malom/

½ teáskanál só /tengeri/

1 teáskanál frissen darált fahéj

¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió

½ citrom leve és héjja

1 L tojás, felverve

1 L tojás fehérje

1 evőkanál  barna /demerara vagy muscovado/ cukor

Feltét igény szerint:

1 gombóc vanília fagylalt v., cukrozatlan tejszínhab

Elkészítés:

Ha lehet akkor robotgépben vagy keverőgépben készítsük, mert nem szabad, hogy felmelegedjenek a hozzávalók, ha kézzel látunk neki, akkor villával spatulával dolgozzunk.

Egy közepes méretű tálba tegyünk átszitált lisztet és a sót. Keverjük össze villával. Adjuk hozzá akockára vágott vajat, és villával nyomkodjuk össze, amíg nem morzsa állagú és a keveréknek akkora darabjai lesznek, mint a  zsenge borsó.

Ha géppel golgozunk használjunk rongyot vagy takarót, amikor elindítjuk a gépet 1-2 -es fokozaton kezdjük, kb. 2-3 perc alatt elérjünk a kívánt állagot.

Fokozatosan öntsük hozzá a jeges -tényleg jeges legyen- vizet kanalanként, és keverjük tovább, amíg a tészta össze nem kezd állni. Ne legyen túl ragacsos a tészta, kézzel nagyon picit gyúrjuk, csak annyit hogy összeálljon; hűtőbe tesszük.

Hámozzuk meg az almát, majd magozzuk és szeleteljük. Én almapucolót használok az egyben elvégzi mindezt. /Amazon-on, Auchan-ban lehet kapni/. A megpocolt magozott almát 4 felé vágom, így elég puha lesz, de van mit rajta még harapni.

Egy tálba rakjuk a felszeletelt almát,  barna cukrot, lisztet, sót, fahéjat, szerecsendiót és a citrom levét -héjját. Alaposan összekeverjük és a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra melegítjük.

Lisztezett felületen vágjuk ketté a pite tésztát 1/3 2/3 arányban, és mindkét felét kerekre /négyzetre és kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobb kerül a pitéstálalj ára.

Ezt megkenjük vékonyan tojásfehérjével (Ilyenkor minig hallom Mary Berry hangát, hogy semmit mást nem utál jobban mit az ázott tésztát, és persze senki sem szereti a nyers ázott pitetésztát, úgyhogy elő a kenővel.

Kiveszem az almát a hűtőből és szűrőbe rakom és felfogom a levet, amit eresztett /meglepően sok lesz/. Ezt egy edényben karamellé főzöm és összekeverem a "száraz" almával.

Majd szépen a pite tésztára rétegezem az almát. és amikor megvagyok betakarom a maradék tésztával. Ekkor, és csak ekkor behajlított újjizület segítségével hullámosra nyomkodom össze a tészta szélét. teljesen le kell zárni úgy, mint ahogy télen betakaktjuk a gyerkeket. Az éleket teljesen össze kell zárni.

Megkenem a pitét felvert tojással, megszórom cukorral.

Ha van otthon pie bird akkor azzal, ha nincs négy rést vágásával a pite tetejébe csináljunk szellőzőnyílást.

A pitét 50-60 percig sütjük, vagy amíg a kérge aranybarna lesz.

Ha készen van kivesszük és szobahőmérsékleten teljesen lehűtjük.

Tetejére fagylaltot  vagy cukrozatlan tejszínt kínálunk.

Jóétvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése