A Város Dala





















































I s t e n h o z o t t Ő s z !

Hétfőn 4- kor megérkezett a játszótérre az ősz. A Duna felől sétált oda csak úgy át a rakparton és az úton. Majd felhajtotta a zárat és kinyitotta a nagy vaskaput. Onnan már olyan felszabadult örömmel szaladt végig a platánfák mellett, mit, aki pontosan egy éve vár minderre. Megborzolta az apró méregzöld füvet és szárnyat adott a lehullott leveleknek. Majd a mindenerejét összeszedve a kedvenc szórakozásának kezdett hódolni. Megindult és belebújt a gyerekek ruhaujjaiba és hűvös fuvallattal csiklandozta a hasukat és hátukat.  Majd egy nagy hideg sóhajtás után a Culinarismellet elviharzott a parlament felé. Én pedig rohantam a pulcsival. Sapka már volt rajtuk. Nálunk sapka mánia van. Inkább azért kell küzdeni, hogy ne legyen fent, mert imádják, télen és nyárom is, csak egy a fontos, hogy meg legyen kötve, mert a nélkül elindulni nem lehet.

Annyira szép ez a város. Nekem legalább is minden nappal szebb. Minden sarkon valamilyen meglepetés fogad. Itt pazar gipszvirágok ott medvefejek és ott a labdás bácsi, ahogy Ábel mondani szokta. Apró kávézók és szebbnél szebb virágboltok.  A bazilikánál biscotti-t veszünk. Megyünk és hagyjuk, hogy sodorjon magával a tömeg. A sarki boltban virágalakú sütit veszünk és fahéjas kávét.  Nézzük a tornyokat, íveket, szinte simogat minden ablak. A bolt előtti kényelmes padon majszolunk.  A város pedig dalol. Minden útja, járdája, háza, ablaka, spalettája, redőnye, dúdolja szinfóniáját, amire öreg házak kecses szobrai lejtenek őzszerű apróléptű táncot. Már messziről, halljuk a kettest. A fiúk imádják a kettes villamost. Már alig várom, hogy tél legyen, és aprófények százai világítsanak rajta. Aztán hirtelen megjelenik Lonci néni, mint mindig a társalkodónője tolja a tolókocsijában a parlament előtti térre. Beszélgetünk, és közben integet a fiúknak ők pedig vissza. Mosolyognak és örülnek a találkozásnak. Minden kedves szó és mosoly, mint egy meghosszabbított kéz simogat, ölelget az egyik kocsiból a másikba.   Itt találkozik az élet kezdete és vége, de semmiféleképen nem szomorú ez a találkozás, hanem a legelső pillanatától fogva a legutolsóig felszabadult őszinte és tökéletes.

 Itthon a reggelik már banános mézes zabkásamajszolássaltelnek, minden reggel nagyobb és nagyobb választékkal int búcsút az asztal a nyári reggelek petit dejeuner fekete kávéjának és apró szendvicsének. Este pedig leves készül és tökmagolajos toast. Sütőtök-, gomba- , paradicsom-, zöldségkrém leves. Minden egy csak meleg legyen. Előkerültek a norvégmintás meleg vizes palackok, amit a fiúk esete ölelnek alvás közben.

Amikor nem sétálunk, próbálom a rettenetesen, hosszú teendőkkel teli kis listáimat redukálni. Komolyan mondom, hogy az idén, talán a fáradtság miatt is, de még azt is nehéz volt kitalálnom, hogy mit is szeretnék csinálni. Most már sínen vagyok és nem csak a listámat, hanem az általam birtokolt dolgokat is redukálom. Minden évben egyszer tényleg nagyon nagy figyelemmel átnézek a házban mindent, és amit nem használok(-unk) annak mennie kell. Tudom ez egy kicsi túlzásként hangzik, de nem az. Két gyerekkel és egy ekkora házzal, már nem lehet annyi mindent managelni, de erről, majd írok egyszer bővebben. Lassan végig érek, már csak a szekrények vannak, amit mindig a legnehezebbek. Oda, egyelőre csak az új őszi ruhákat tömködöm… Mert ugye, hány ruhára is lehet egy nőnek szüksége? Ne várjátok tőlem a választ, mert én őszintén nem tudom.
Egyet viszont megmondhatok. Tényleg itt az Ősz. Onnan tudom, hogy ha lehetne, egész nap a kanapén ülnék a kötött takaró alatt és filmeket néznék. Hogy mit? How to Makean American Quilt, Proposal, Practical Magic, You’ve got Mail-t. Kötnék és kötnék…. Tököket rendezgetek, gesztenyét szedek és színes faleveleket.Tudom, reménytelen eset vagyok.

LáttátokSzékelyföldet? Ha havat és fenyőket látok , nem tudom magam tűrtőztetni.Ma azon kaptam magam, hogy Annie Lennox Winter Wonderland-jét énekelem. Tudjátok, hogy nem vagyok az előre hozott karácsonyok híve, és még én is meglepődtem, de most lélekben, havas tájakon járok, és nemsokára hozok is valamit. Addig is üdvözlök mindenkit. Köszönöm, hogy itt vagytok és olvastok, nemsokára újra itt veletek!





1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem öregszem... A képeidet nézve csak nyeltem a könnyeim, és rámtört, mennyire hiányzik nekem Budapest. ♥
    És ahogy sétáltam Veletek, gondolatban végigjártam a saját kis útjaimat is. Korán reggel a Hajós utcai lakásból a Nagycsarnokba dánpogácsáért reggelire. Aztán a kettes villamossal a Jászai Mari térig. Vagy szép időben csak a Parlamentig, onnan gyalog. És délután haza, legtöbbször gyalogosan, csodálva a Nagykörút kirakatait, fényeit. Vagy esőben a Parlamenttől a Szalay utcáig villamosozni, beszaladni a Szalay Cukrászdába svájci kifliért, és ünnepként megélni az első harapást.
    Szeretném megmutatni a gyerekeimnek Budapestet. Nem (csak) az Állatkertet, ilyesmit, hanem a kedvenc eldugott kis utcáim, a kedvenc kávézóim (ha megvannak még), az Opera fényeit este, a Parlament könyvtárát, ahol annyi csodálatos órát töltöttem.
    Köszönöm. ♥
    És ma este nekem is You've got a Mail lesz forró csokival, horgolással. Ha Vilmos picit jobban lesz addigra, és hagyja...
    Csodaszép hétvégét Nektek! ♥

    VálaszTörlés