5 Gondolat Adventben


























“Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet... Szükség van bizonyos szertartásokra is.”

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg


A héten találkoztam újra ezzel az idézettel. Ízlelgettem és forgattam a fejemben. Akkor ébredtem rá, hogy mennyire-mennyire igaz. Most is aktualitása van. Advent van, és nagy ünnepre készülünk. Visszaköszönnek az évek alatt begyakorolt szertartásaink. Kötés, teázás. Horgolás. Az ajándékkészítés a szomszédoknak és barátoknak. Fagyöngyszedés és erdőben sétálás, mind-mind a mi szertartásunk, amik nélkül nem jöhet el az ünnep.

Nem tudom felétek milyen idő volt a héten, felénk rettentően hideg. Minden évben ilyenkor azonnal azon kapom magma, hogy a konyhaablaknál kémelem a felhőket és vágyódom a hó után. Az óriási pelyhekben hulló hideg tollpihék után. Az udvaron állva nézem a pelyheket, amiket a vakító fehér ég hátterében szinte szürkébe hajlanak, Akkor is szeretem őket nézni és látni, ahogy kavarognak az északi széllel waltzot járva. Én, mint valami reményt vesztett pedig csak bámulok ki az ablakon és mondom, magamnak: Talán majd idén, talán majd idén…. Szombat van és szakad a hó.

Itt az advent a hóesésben ért ide. Gyorsan letöröltem a kezem a kötényem sarkába és fogadtam, Fáradtan. Annyira fáradtan, hogy már nem is reménykedtem, hogy eljön. Úgy döntött marad és végig csinálja velünk a fontos szertartásokat. Az esték hamar jönnek. A reggelek pedig habos sütemény színekkel megmelegítik a tájat. Vannak rózsaszínek, füstüs lilák és melengető narancsok és van egy szín, amit még nem tudtam eldönteni pontosan milyen, A csillogó fagy színe, a hulló hó színe, pont olyan, mint a balerinák tutuján táncoló fény.

Egy hete készítek ajándékokat. Képeslapokat és kesztyűket, hópelyheket és sok- sok mást. Minden nap hirtelen eszembe jut valami új és muszáj a listához adnom. A birsalmasajtom is már elkészült. Alig tudtam kivárni, hogy száradjon. A receptjét-lent megtaláljátok. A képeslapok is szépen állnak, már csak a nyomtatás hiányzik, már alig várom, hogy írhassam őket. Apró betűkkel és sok melengető üzenettel.

A fiúk csendesek játszanak és várakoznak, már ők is felfogják az ünnep közeledtét. Be is vonom majd őket, amibe csak tudom. Minden alkalommal, amikor csak tehetik serényen tüsténkednek körülöttem. Apró manókezek szorgoskodnak, fedezik fel a világot. Mindegy, hogy mi történik, vagy mennyire fáradtan, de feltétlen boldogságban megyünk a megadott célunk felé feltétlen boldogsággal magunkban….senki sem túl idős ahhoz, hogy hihessen a mesékben.

A tökéletes birsalmasajt

Hozzávalók:
/ 6 adag/

80 dkg birs (alma)
400 g cukor
1 db citrom
Fűszerek: Rózsabors, fahéj, citromhéj, ánizs, mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés

A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk hámozzuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, a fűszereket egy tojásban bele lógatjuk és puhára főzzük az almát.

Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt bot mixerrel vagy turmixban pürésítjük. A birsalmapürét vastag falú lábasban kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot..

Egy megfelelő méretű tálat/ formát sütőpapírral bélelünk és beleöntjük a főtt masszát, amit szilárdul, kivesszük a formából és egy hétig szárítjuk. Igény szerint dóval vagy mogyoróval díszítjük.

6 megjegyzés:

  1. Az a rénszarvas sállal! Szeretem, mikor bármiről írsz, fotózol egyszer csak megjelennek a fiúk is. Nem te lennél, ha kihagynád őket, s ez így a jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őket nem lehet kihagyni soha semmiből!!!! Hogy is lehetne, amikor mindenhol ott vannak. Sokszor fárasztó előhozni a 32. almát a fénykép kedvéért, mert a Andris egyet is megkaparint azonnal beleharap! Most vissza gondolva rá igazán vicces. Az őzike pedig az idei filc karácsonyfa díszeim egyike a mintája elérhető a webboltban így bárki elkészítheti!

      Törlés
  2. Ma különösen nagyon jól estek a képeid, szavaid.
    Tegnap, mikor jöttünk hazafelé a kórházból, immár négyesben, hatalmas pelyhekben hullott a hó. A falunkat körülvevő erdő fehéredett, én pedig annyira boldog voltam, mint talán még sosem.
    Nekünk az advent mostantól egészen más lesz, és hihetetlen izgalommal várjuk minden percét.
    Szeretettel ölellek mindannyiótokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is emlékszem minden pillanatra abból amikor végre hazajöhettünk a fiúkkal. Igazán különleges minden pillanat és élmény amit együtt tölthetünk azokkal akkikel összetartozunk. Köszönöm, hogy így szavakban én is ott ülhettem a kocsi hátsóülésésn, hazafelé veletek!

      Törlés
  3. Először elolvastam a gondolataidat. A képekhez érve kicsit hunyorítottam, hogy ne láthassam őket teljesen, mert az a végén a jutalom: végignézni őket kinagyítva, ismerve immár a hozzájuk fűződő gondolatokat is. Köszönöm ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óriási megtiszteltetés ezeket a sorokat olvasni. Minden bejegyzés mögött rengeteg munkám áll azért, hogy élvezzék az olvasóim a képeket és a sorokat is. Nagyon köszönöm a soraidat annyi megerősítés van bennük számomra!!!

      Törlés