10 Dolog a Fényképezésről.....Avagy Katt Ide Katt Oda







Még mielőtt bárki is elkezdené fogni a fejét, hogy igen megint egy olyan technikai bejegyzést fog olvasni a fényképezésről, amit nem ért vagy ért, de bazi hosszú és még a felénél sem tart, de nagyon unja az egészet, én nem erre készülök. Nem vagyok profi fotós, csak egy lelkes amatőr. Persze ilyenből sok van és nem csak én vagyok az egyetlen, gondoltam beavatlak benneteket a kulisszatitkokba, hogy lássátok mi zajlik egy-egy kép elkészítésének, hátterében. Mivel sok kérdést kapok a képekkel és a fényképezéssel kapcsolatban, úgy döntöttem összeállítok egy olvasható hosszúságú, szubjektív, amatőr bejegyzést arról én, hogy fotózok.


1. A fényképezőgép


Számomra két fajta fényképezőgép létezik... az a pici ezüstszínű és a nagy fekete. Ebben a pillanatban és a nagy fekete birtokosa vagyok. Bár fényképezni egy Fuji-val kezdtem, de nem volt alkalmas arra, hogy kísérletezzek szívem szerint ezért is váltottam egy tükörreflexes digitális gépre, ami nem vérprofi, de ahhoz, amire nekem kell szuper és teret hagy a kísérletezésre.


2.Ismerd a Gépedet


Utálok technikai leírásokat böngészi. Mindent, amit csak tudok magamtól tanultam legtöbbször hibákból vagy gyakorlás és utánajárás útján, vagy digitális könyvek és tutoriálok segítségével. Nem könnyű, de idővel belejön, az ember bár én minden nap tanulok újat ebben is. Az egyik kedvenc posztomat a fényképezés technikai oldaláról Reni írta, aki kivételes képeket készít. Tőle tanultam a legtöbbet a fényképezésről. A másik kedvenc pedig a Canon oldala.

3.Mi kell a jó képhez?


Szerencse, rengeteg elfuserált kép azért, hogy legalább egy legyen, ami jó, és egy jó fényképezőgép.

4. Felbontás és Méret


Szeretem, ha a képeimen harmonikusak, melegek a színek. Általában a legnagyobb felbontással dolgozom, de nem RAW-val. Csak egy kis megjegyzés, hogy minél nagyobb a felbontás annál kevesebb képet lehet ellőni, de ez engem nem zavar, mivel nagyon gyakran töltöm le a képeimet.

5. Portré Mód


Ha nincs időm machinálni és beállítani a gépemet manuálisan általában portré módban fényképezek. Ez a fókuszban nagyon szép élessé teszi a képeket és a többi rész pedig homályos lesz. Ez a kedvenc gyári beállításom.

6. Vaku Mumus


Soha nem használok vakut. Nagyon utálom a vakus képeket, még nézni is. Olyan mintha hirtelen kihypozták volna a képet vagy átvilágították volna röntgenen. BRRRR. Most kérek mindenkit, hogy ne használja. Nélküle is lehet szuper képeket csinálni. Bármilyen kamerán kikapcsolható ez a funkció és a gép akkor is be tudja állítani magának a megfelelő fényviszonyokat.

7. A Téma


Arról készítek képet, ami megtetszik. Nincs se listám, nem csinálok beállított képeket. Azt fényképezem, ami körülöttem van és fantáziát látok benne. A macro képek a kedvenceim, de szerintem ezt a blogon is láttátok már. Használom a harmadolást és nem szeretem, ha a lényeg pont a kép közepén van. A képeket nem szoktam hagyományos értelemben editálni. Átméretezni web használatra (png- vagy jpeg- ként), elnevezni, vagy levágni belőlük is ritkán. Ehhez Photoshop-ot vagy Lightroom-ot, használok. A Logón és a fent említett dolgokon kívül úgy vannak a blogon és a Facebook-on is ahogy készültek.

8. Kísérletezés


Nagyon szeretek a kamerával kísérletezni is. Semmi óriásira nem gondolok, de ha olvasok valamiről vagy egy technika megtetszik, azt szeretem kipróbálni. A mauális beállításokkal is ugyan ez a helyzet. Múlt évben a Bokeh-hel kísérleteztem (tutorial itt), és nagyon tetszett a végeredmény.

9. Termék Fotó


Ezekhez a legjobb, ha állványt használsz és időzítőt. Utálok termékeket fényképezni. Soha nem is teszem a hagyományos úton, kiégetett, hófehér háttérrel. Jobban szeretem egy történetbe rakni a tárgyakat. Minél természetesebb fényt használni. Ehhez a legjobb a reggel vagy a késő délután. A lényeg, hogy szórt fény legyen. Aztán jöhet az állvány és az időzítő azért, hogy biztosan éles legyen a kép.

10. Fényképek rendezése


A számítógépen a képeket blogbejegyzés szerint szoktam elrendezni. Szerintem a kizárólagosan dátum szerinti elrendezésnek semmi értelme sincs. Jó, hogyha tudjuk mi van a mappáinkban. A mappákat számozom, nevezem pl: 01_Blogbejegyrésneve_November01_2015. A képeket is elnevezem, így sokkal egyszerűbb nekem is és a keresőknek is, hiszen így rá tudnak találni a metadata alapján. Mint írtam rengeteg elfuserált kép is születik ezeket még az importálás előtt törlöm a számítógép segítségével. A képeket egy külső winchesteren tárolom, így ha baj van a géppel még mindig megvannak a fileok.

Ebben a tíz pontban próbáltam frappánsan összefoglalni nektek mik a legfontosabb dolgok a fényképezéssel kapcsolatban számomra.Higgyétek el nem az a legfontosabb, hogy milliós kamerákkal és objektívekkel dolgozzunk, hanem az , hogy jól érezzük magunkat és kipróbáljunk új dolgokat miközben fényképezünk. Ha esetleg úgy érzitek valamit kihagytam és nem kaptatok kimerítő választ egy-egy kérdéssel kapcsolatban, várom az észrevételeiteket.



6 megjegyzés:

  1. A 3. szívemből írtad, hasznos volt olvasni az egész bejegyzést. Én is kísérletezek, s szerintem a gépem lehetőségeit ki sem használom. Most aztán elhatároztam nekiülök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye hogy így van van hogy napokat filózok próbálgatok valamit és nem jön össze máskor meg kattintok egyet csak úgy és azonnal szuper lesz....szerecse ;). Én is próbalok mindent kihasználni, de az enyémen túl sok az opció hogy mindent használjak, de azért törekszem rá!!!

      Törlés
  2. Szuper! Köszönöm. :-) Már kétszer is végigolvastam, sőt, tegnap hasznosítottam is már pár dolgot az olvasottakból. Nálam a legfontosabb, hogy ne felejtsem itthon állandóan a fényképezőgépet... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jártam így a nyáron egy párszor....örülök hogy tetszett!!

      Törlés