Idő beosztásról és gazdálkodásról



Ikres anyukaként, nagyon sok mindenre kell figyelnem egy nap során. Egy pár héttel ezelőtt már leírtam, hogyan is csinálunk végig egy napot. Akkor felmerült a kérdés, hogy hogyan osztom be az időmet. Most pontokba szedtem az alapelveimet ez ügyben is. 

Döntsd el mi a legfontosabb!


Minden reggelt azzal kezdek, hogy a napi feladatokat négy csoportba rendezem. 

1 Fontos és sürgős feladat 

2 Sürgős, de nem fontos feladat 

3 Fontos, de nem sürgősfeladat 

4 Egyéb 

Ezek után eldöntöm, mi mennyi időt vesz majd igénybe és felépítem a nap vázát, úgy, hogy a fiúk általános napirendje ne sérüljön. Igazából a feladatokat az esetleges szabad lyukak kitöltésére használom. Így be tudom osztani az időmet és fel is tudom mérni, mi a legszükségesebb. Nekem már nagyon jól megy fejben, de én is először azzal kezdtem, hogy papírra vetettem a kis listáimat, mert így könnyebb volt az elején. Ha ezt választod. Célszerű mindig este összeírni a teendőket. Ilyenkor tudsz reflektálni a hátad mögött lévő napra is. Ki tudod értékelni magadat. Megdicsérni Magadat minden jóért és célokat felállítani annak érdekében, hogy mit kell máshogyan csinálni. Csak pozitívan! Figyeljünk, oda mit mondunk saját magunknak!!! Ne legyünk elégedetlenek vagy türelmetlenek, adjunk magunknak időt, hogy megtaláljuk a működő utat.


NE aprózd el Magad!


Ha túl sok mindent szeretnél egyszerre csinálni az időbeosztásod kaotikus lesz, arról nem is beszélve, hogy nem tudsz mindenre egyenértékűen koncentrálni. A multi-tasking jó dolog, csak tudni kell vele bánni. Tudni kell a saját kapacitásunkat is. Légy őszinte magaddal és tudd, hogy mennyi az elég, csak annyit vállalj magadra. Tudj nemet mondani, tudj mértékletes lenni! Próbálj meg olyan dolgokat összepárosítani, amik tényleg szimultán tudnak működni. Ne kelljen ide-oda kapnod.

Tarts napirendet


Próbálj meg felállítani egy heti tervet a feladatokra. Ez ad egy keretet is az életednek, ami nagyon jó érzéssel tölt el továbbá, ha mindig egy kis időt szánsz a fenntartásra azzal sokkal kevesebb időt veszítesz mintha hagyod a dolgokat ülni és utána hirtelen belevágsz valamibe. Az én feladat listám helységekre bontva a következő:

Konyha:
1x nap
Porszívózás/ Söprés
Felmosás
Minden előkészítő felület letörlése
Székek asztalok letörlése
1x héten
Hűtő takarítás
Gépek letörlése
Fiók porszívózás
Kamra rendezés

Lakás más részei:
1x nap
Porszívózás/ Söprés
Felmosás
1x héten
Portörlés/ Póktalanítás
Ablakmosás

Hálószoba:
1x nap
Porszívózás/ Söprés
Felmosás
1x hét
Ágyhuzat csere
Fürdőszoba takarítás
Törölköző és kilépő mosás
Fiúk szobája: 1x nap
Porszívózás/ Söprés
Felmosás

Fiúk szobája
1x hét
Ágyhuzat csere
Újlenyomatok, foltok lemosása
Ruhák rendberakása
Fürdőszoba takarítás
Törölköző és kilépő mosás
Kert:
1x hét
Udvar rendezése
Terasz söptés
Szemét

Fiúk dolgai:
1x nap
Előkészített utazó táska átnézése, ha valamit elhasználtunk azonnal pótolni.

1x hét

Tápszer, nassolnivaló, gyümölcs beszerzése
Játéktakarítás, javítás


Háztartási helység:
1xnap
Ruhahajtogatás, elrakás


Előkészületek:
Heti menü megtervezése
Bevásárló lista
Ruhahajtogatás elrakás 
Számlák
Kuponok átnézése DM, Tesco stb


Ne halogass!


 Sok ember azért nem kezd bele valamibe, mert túl nagy falatnak tűnik a feladat. A legegyszerűbb, ha a feladatok ilyenkor kisebb részekre bontjuk és mindig csak arra a részre koncentrálunk. Ez segíteni fog a motivációnk javításában is.

  

 Legyen noteszed! 


 Az apukám mondása volt mindig a : - Ha nincs eszed legyen noteszed!-mondat. Igen legyen egy naplód vagy naptárad, amibe tudsz tervezni. Ide írd le, hogy milyen feladatokat szeretnél megvalósítani eves heti és napi szinten és, hogy mennyi időt vesznek igénybe. Ragaszkodj a leírtakhoz és a szerint alakítsd, a dolgokat amennyire csak lehet. Ne felejts el időt hagyni az “életre”! Minden napi időbeosztásban legyen elosztva legalább 90 üres perc. Ezt fel tudod használni a boltban csevegésre, vagy arra, ha indulásnál vissza kell menned, mert valaki 2 perc alatt a sárba mászott és új felsőt kell, kihoznod stb. Ha pedig nem használod fel másra, fordítsd magadra. Relaxálj, olvass, kávézz. 

 

Tudj határokat húzni!


 Az idő jó beosztása nem csak a feladatokra vonatkozik. A barátainkra és családtagjainkra is ugyan úgy kell időt áldoznunk. Ezáltal élvezhetjük egymás társaságát szeretetét. Szerintem az egyik legnagyobb ajándék, amikor az időnket ajándékozzuk valakinek. Fontos, hogy munka után ki tudjunk kapcsolni azért, hogy élvezhessük azt, amiért megdolgoztunk. 


Tudd mikor vagy a legeredményesebb! 


 Ismerjük meg magunkat és tudjuk, mikor vagyunk a legeredményesebbel (én pl.: éjszaka) Azokat a feladatokat amik a legnagyobb figyelmet igénylik ide időzítsük. Óriási lesz a változás hiszen ilyenkor sokkal effektívebben gyorsabban dolgozunk és ezzel rengeteg időt lehet spórolni.


Tudj pihenni!


Nem vagyunk szuperhősök, akik mindent kibírnak. Tanuljuk, meg mit bír a szervezetünk. Ne spóroljunk az alvással vagy a pihenéssel. Ha egy nap nagyon sűrűre sikerül a következőt vegyük egy kicsit lazábbra, hogy pihenni tudjunk. Sokszor a feladatok rengetegében is jó megállni és reflektálni, hiszen ilyenkor születnek a legjobb megoldások a problémáinkra. 

Ha a mai világban sikeres akarsz lenni meg kell tanulnod gazdálkodni az időddel. Meg kell tanulnod, használni és kamatoztatni. Nem mondom, hogy az én metódusom és alapelveim tökéletesek, de nekem nagyon sokat segítenek ezek az alapelvek a mindennapokban. Azonban ne feledjük, hogy mai világ egyetlen igazi erénye a mértékletesség. Mindenben, ne legyünk türelmetlenek magunkkal, fokozatosan próbáljunk ki dolgokat és ne erőltessük őket, ha nem válnak be. Adjunk esélyt valami újnak, amíg meg nem találjuk a saját utunkat. Mindenesetre a legfontosabb, hogy az időnket és az életünket magunk irányítsuk, hiszen ez csak elhatározás kérdése. Ezt az elhatározást csak mi hozhatjuk meg.

8 megjegyzés:

  1. :-) Ebben azért nagyon hasonlóak vagyunk... Bár én inkább hajnalban "listázok", de amúgy igyekszem magam ugyanezekhez a pontokhoz tartani. Több-kevesebb sikerrel.
    Azt pironkodva vallom be, hogy mióta Bori nem csúszik-mászik a földön, nem porszívózok naponta, illetve csak a nappaliban, ahol ilyenkor a kandalló miatt muszáj. És bár nagyon szeretek ablakot pucolni, azt is jó esetben havonta egyszer teszem. :-)
    Köszönöm, hogy ezt is megosztottad velünk, nekem nagyon hasznos olvasmány. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bettus, Nem kell rosszul érezned magad, hiszen, ha működik az időbeosztás akkor szuper, amit csinálsz. Élethelyzet és személy más-más beosztást kíván és ez így jó. Én is mindig tanulok változtatok. Szerintem az ilyen tapasztalat megosztásban az a legfontosabb, hogy nyitottak tudjunk lenni egymásra és arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki.

      Törlés
  2. " Az idő jó beosztása nem csak a feladatokra vonatkozik. A barátainkra és családtagjainkra is ugyan úgy kell időt áldoznunk. Ezáltal élvezhetjük egymás társaságát szeretetét. Szerintem az egyik legnagyobb ajándék, amikor az időnket ajándékozzuk valakinek. Fontos, hogy munka után ki tudjunk kapcsolni azért, hogy élvezhessük azt, amiért megdolgoztunk. " Tökéletes mondat,köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ezt tanulni kell, figyelni magunkat, hogy igen is vissza tudjunk nézni arra, hogy mi isaz amit elértünk és, hogy egy kis időre ne legyünk elégedetlenek, hanem legyen az örömünk az amint van.

      Törlés
  3. Hűűűű! Napi szinten ezek mind beleférnek az idődbe? ...most már én is teszek egy próbát! ;) Köszi, hogy megosztottad, kedves Tubarozám! ;) <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El sem tudnád hinni , hogy egy kis tudatossággal mennyi mindenre képes vagy. Én sem hittem, de elhatároztam és elkezdtem cselekedni és megtörtént a varázslat! Belefér!

      Törlés
  4. Újabb megerősítést kaptam Tőled, hogy jó az, ahogy gondolkodom az időbeosztásról. Én is listázok, tervezek, szervezek, rendszerezek, mert ezek nélkül káosz lenne. Én meg kicsit autisztikus vagyok, a lelki békém miatt kell a rendszer. :) Az anyósom egyszer említette, hogy mi ez a rengeteg lista a házunkban /bevásárló, tennivaló, határidők, elintéznivalók, megrendelések fontossági sorrendben, stb./
    Szóval újból köszönet ezért a bejegyzésért, nagyon jó volt olvasni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a férjem szokta mondni, hogy én egy kétlábon járó To do list vagyok és bármi is történik az én fejemben mindig pörög egy lista....

      Törlés