Ehetetlen Bábakalács



















































Csodálatos hét volt a legjobb idővel, amit csak kívánhattunk! Kitartottam, és végre itthon ki tudtam szortírozni mindazt, amit az elmúlt időkben kumuláltunk. Ruhák, újságok és sok-sok más. Gondolom ezzel más is így van, én is megígérem, hogy javítok a helyzeten, de valahogy mindig ezzel végződik. Ti hogyan rendezitek a dolgokat? Elkészült két csomag is, amiket már nagyon régen szeretnék feladni; és a Csináld magad csomagokkal is haladtam, végre. Talán, ha így tudok haladni és a gépem is meggyógyul, akkor az ősszel már lesz keresztszemeznivaló és varrnivaló is mindenkinek, aki szereti a Csináld magad csomagjaimat.

A csodás hét volt tényleg, de igazán fárasztó, takarítás, sok pakolás, mosás és teregetés. Bár az utóbbiban a fiúk is segítenek. Az egyik a ruhát adogatja a másik pedig a csipeszeket. Nagyon jól esik. A ruha szedés is jól megy... legtöbbször... kivéve, amikor Lovas Ábel a száraz ruhákat kezdi Andris fürdővizébe pakolni, akkor amikor pont nem vagyok ott. Persze csak azokat a ruhákat szelektálja, amiket másnap fel akarsz venni....

Végre esett. Esett? Ömlött, és dörgött, és villámlott; mi meg élveztük minden pillanatát és az eső illatot meg a cseppeket és a hömpölygő vizet.

 Milyen-milyen régen voltunk a Mátrában. Főleg ezen a részén. Telis-tele hívogató erdővel, levelekkel és tobozokkal.  A zöld minden árnyalata. Az út mentén "fa barlangok". Amikor oldalra nézek futnak a fák, és néha felbukkan a látóhatár mentén egy- egy táncoló lidérc. Fehér ruhába mohakoszorúval a fején. Gyerekkoromban láttam először, és azóta is int minden alkalommal itt járunk. Az Őszt is láttam Bagolyirtáson a Jókai Mór úton sétált. A kabátja kigombolva és a zsebei már tömve voltak sárga levelekkel. Sokáig nézte a lemenő napot majd kacsintott és tovább indult a Galagonya utca felé. Éppen a nyarat volt meglátogatni Keresztesen...  Mennyi bolondságot találtunk ki hajdanán csak, hogy elfoglaljuk magunkat a  hosszú úton. Annyi felfedeznivaló várt minket. Levelek, termések, és ösvények amik mentén köveket gyűjtöttünk és gombát.
Akkor a testvéremmel jártam itt, most meg a fiúknak mutatom meg mindezt. Nagyon élvezik. Ábel általában cikázva szalad az ösvényen bármikor az erdőben vagyunk. Teljesen felszabadul. Andris pedig, mindig szóval tart.
-Mi ez?
-Berkenye.
-Mi ez?
-Ház.
Nem unja meg soha. Neki minden tudni kell. Ő egy igazi tudományügyi miniszter. Mindent tudni akar, mindig. Mi pedig fáradhatatlanul soroljuk neki a tárgyakat, állatokat, évszakokat és minden mást, amire csak rákérdez.

Erdőbe be és tisztásra ki. Anya persze mindennek tudja a nevét-szakmai ártalom. Így tudtam meg, hogy az a fura virág a Bábakalács. Még soha nem halottam róla, de most ez a kedvenc szavam. Aztán, ahogy ott sétáltam és kattintgattam- mindenki jóval feljebb haladt az úton - egyszer csak teljes csend lett. Semmi, de semmi zaj, még a madarak se szóltak. Csak csend volt. Ó Istenem ez volt a hét legnagyobb élménye! Nem is tudom megmondani mikor halottam utoljára ilyen csendet.


A Facebookon a múltkor ígértem receptet is, de sajnos lemaradt. Szóval itt van a nyár kedvence!

Körtepálinkás Levendulás Zserbó

A tésztához:
200 g búzaliszt /Doves Farm/
100 g vaj /Kerry Gold/
20 g porcukor
1 db tojássárgája
40 ml 3,5%-os tej
só /Le Guérandais Fleur de sel/
8 g élesztő (friss)
1 g sütőpor

A töltelékhez:
140 g kristálycukor
240 g dió (darált)
fahéj (őrölt)
1 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor - bourbon
600 g sárgabarack lekvár /nagymamától/

Körtepálinkás zseléhez:

300g körte
2ek akácméz /Csókás Méhészet/
3 púpozott kanál nádcukor / Billington sötét Muscovado/
3 lap zselatin
1 vanília rúd
1 kis pohár körtepálinka /hazai/
1 kiskanál levendula virág apróra darálva /Green Cuisine levendula/

A tetejére
100 g csokoládé - ét / Rózsavölgyi/

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük, és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és zacskóba rakjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Pihenés után 5 egyenlő részre osztjuk. Az első adagot négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik. Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni.
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt. Egy edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
Ezután a diós keverékből pontosan 90 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.
Kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
A következő rétegek: egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta, majd barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta. Végül még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
Ezután tegyük az előmelegített sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül. Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
Most jöhet a pálinkás körtezselé: a körtét pürésítjük. A zselatint áztassuk be hidegvízbe. A körtepürét keverjük össze a mézzel, vaníliával és cukorral. Csak melegítsük ne forraljuk, amíg a cukor feloldódik. A tűzről levéve rakjuk bele a zselatint és hűtés után a zserbó tetejére öntjük.

A keserű csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét. Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeleteljük.


/ egy kis megjegyzés- A recept hozzávalóihoz odaírtam a kedvenceimet, de ha esetleg nem tudjátok ezeket beszerezni, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény. Mindenkinek, aki mogyoróallergiával küzd (mint én) annak ajánlom, hogy otthon elkészített diópótlót használjon... napraforgómag és búzacsíra a legjobb keverék/

A héten van a házassági évfordulónk. Az első kis családi ünneplést a Malom Udvarban kezdtük, még nem tudom, hogy hol fejezzük majd be, de a következő héten megírom. Addig is mindenkinek nagyon jó hétvégét kívánok. 

2 megjegyzés:

  1. Olyan jó olvasni téged! És a képek... Legszívesebben rögtön útra kelnék a Mátrába. :-)
    És nagyon várom már a Csináld magad-csomagokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó téged itt látni! Köszönöm a te receptedet is!!! Gyertek menjünk együtt legközelebb! A csomagok már nagyon jól haladnak!!! Végre!!!!! Puszi nektek és szép hétvégét!

      Törlés